www.permacultura.ro

Alătură-te comunității vii
It is currently Thu Aug 05, 2021 3:15 pm

All times are UTC + 2 hours
Post new topic Reply to topic  [ 5 posts ] 
Author Message
 Post subject: Lemn uscat in stratul inaltat?
PostPosted: Thu Apr 11, 2013 2:38 pm 
Offline

Joined: Thu Apr 11, 2013 2:17 pm
Posts: 1
Bun gasit!

Primavara asta voi incerca sa fac pentru prima data un strat Hugelkultur. Am in gradina doar ceva crengi uscate, taiate din pomi primavara asta, deci sint departe de a fi putrede, iar alte lemne putrede nu sunt prin gradina sau imprejurimi. Imi puteti spune, va rog, daca are vreun rost sa folosesc lemn neputred?

Imi inchipui ca si lemnul uscat, odata ingropat, putrezeste in 2-3 ani, dar mentionez ca noi vom locui aici probabil doar un an, deci ar fi fain daca as putea face un strat inaltat care sa isi arate beneficiile din primul an.

Sfaturi? Pun lemnele "din stoc" sau nu?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Lemn uscat in stratul inaltat?
PostPosted: Fri Apr 12, 2013 8:38 pm 
Offline

Joined: Sat Oct 22, 2011 5:11 pm
Posts: 4
Nu prea are rost sa faci un strat inaltat acum. Daca il faceai in toamna ... da, poate ca se merita pt ca lemnul se imbiba bine cu apa din iarna si din primavara. Straturile inaltate umplute cu lemne sunt bune pt ca retin apa si elibereaza nutrientii din lemn pe parcursul a mai multi ani. Daca il faci doar pt anul asta ... nu vad ce mari beneficii ai avea.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Lemn uscat in stratul inaltat?
PostPosted: Sun Apr 14, 2013 10:52 pm 
Offline

Joined: Sat Jun 25, 2011 6:17 pm
Posts: 52
In loc de lemn, pentru a face ceva rapid si cu rezultate imediate, foloseste coceni de porumb. Noi asa faceam la solarul de castraveti: in primavara faceam un santulet (adica de fapt 7, pe cele 7 randuri) pe toata lungimea solarului, il umpleam cu coceni si presaram si ceva compost, apoi acopeream cu tarana scoasa la sapatul santului. In aia plantam rasadurile.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Lemn uscat in stratul inaltat?
PostPosted: Tue Oct 08, 2013 10:34 am 
Offline

Joined: Tue Oct 08, 2013 9:45 am
Posts: 1
sunt destul de maricei si sunt foarte gustosi. I-am adaugat azi intr-o supa de usturoi si am de gand sa fac si o salata, insa am gasit si ACEST articol, care ne arata multe dintre benefiicile napului.

_________________
Sign up with oracle exam for getting incredible online EMC courses exam and Princeton University. We also provide best and wikipedia with guaranteed success.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Lemn uscat in stratul inaltat?
PostPosted: Thu Jan 02, 2014 12:32 am 
Offline

Joined: Fri Sep 09, 2011 5:54 pm
Posts: 18
Iti raspunde domnul Sepp Holzer in cartea "Permacultura Ghid practic pentru agricultura la scara mica) :)

"În numeroase cărți de grădinărit devine din ce în ce mai comun să găseşti instrucţiuni despre cum să faci un strat de pământ supraînălţat. Majoritatea oferă dimensiuni la centimetru pentru stratul perfect. Acest mod de a da instrucţiuni detaliate face uşoară construcţia unui strat exact cum e descris. Gândirea liberă şi creativitatea se pierd foarte uşor. În permacultura-Holzer, nu există un tipar pentru stratul înălţat perfect, pentru că paturile pot avea dimensiuni cât se poate de diferite. Pe parcursul perioadei de planificare, iau în calcul condiţiile locale şi necesităţile individuale ale oamenilor care îl vor administra. Deşi straturile pot varia considerabil în dimensiunile lor, toate crează efectele pozitive pe care deja le-am descris.
Straturile variază în înălţime, lungime, lărgime şi formă în funcţie de rol, de zonă, de
condiţiile de sol şi de preferinţele celor implicaţi. Zonele plate în particular oferă o varietate de aspecte interesante cu care se poate experimenta: straturile pot avea forme ondulate la diferite înălţimi, pot avea forma unei semiluni, unui labirint sau unui cerc. În centrul cercului ar putea fi amplasat un iaz. În Burgenland, de exemplu, am făcut o grădină-crater. Vara, în crater, se formează un microclimat umed şi benefic. Acesta oferă multe posibilităţi interesante pentru cultivarea plantelor.
Chiar şi felul în care sunt făcute fundaţiile straturilor mele înălţate variază pentru a reflecta condiţiile locale. Nu cred că e necesar să precizezi exact cum ar trebui straturile să fie aranjate sau ce material să fie folosit pentru a construi fundaţiile. Are mai mult sens şi e mult mai economic să lucrezi cu materialul ce îl ai la îndemână.
Mulţi ani am tăiat crengi, arbuşti şi copaci şi i-am amestecat cu pământ pentru a crea straturi supraînălţate. Asta a însemnat o muncă extenuantă şi laborioasă. Până la urmă, am încercat să creez un strat supraînălţat fără să tai nimic; în schimb am încorporat crengi groase şi arbuşti întregi în paturi. Aceste straturi au dat o recoltă mult mai mare decât mă aşteptam. Motivele sunt evidente: când împrăştii material tăiat trebuia să fiu foarte atent; nu puteam încorpora prea mult lemn (nu mai mult de o pătrime din material) în strat. De asemenea, trebuia să fiu atent ca materialul să se împrăştie pe o rază cât mai mare pentru a nu se compacta.
Substanţe cum ar fi răşina se pot elibera prea repede în pământ şi valoarea pH-ului solului scade. În cele mai rele cazuri, solul devine acid şi recolta are de suferit. Mi-am dat seama că introducerea materialului mult mai compact are efectul exact opus. Deşi straturile supraînălţate au tendinţa de a deveni mult mai mari şi mai înalte când copaci întregi sunt încorporaţi, aerarea sistemului e mult îmbunătăţită. Materialul compact generează schimbări mici dintr-un capăt în altul al stratului, pe măsură ce se descompune încet şi răspunde la variațiile de umezeală ale solului. Se contractă şi se extinde din nou, ceea ce păstrează structura stratului destinsă.
Materialul compact se descompune mai greu, ceea ce reduce pericolul ca solul să devină acid sau ca recolta să fie mult prea fertilizată. Cioturile de copaci sunt, de asemenea, excelente pentru a menţine un nivel echilibrat de umezeală în sistem. Acest gen de strat este bun în particular pentru creşterea cartofilor şi a altor rădăcinoase, iar eu le-am folosit și pentru a cultiva cereale. Am avut rezultate bune folosind aceste straturi şi în păduri de molid. Straturi înălţate de acest tip pot dura zece ani sau mai mult fără reconstrucţii majore, ceea ce e mult mai mult decât cele făcute cu așchii de lemn."

_________________
"Honesty may be the best policy, but it's important to remember that apparently, by elimination, dishonesty is the second-best policy."


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 5 posts ] 

All times are UTC + 2 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group