www.permacultura.ro

Alătură-te comunității vii
It is currently Tue Aug 03, 2021 10:17 am

All times are UTC + 2 hours
Post new topic Reply to topic  [ 4 posts ] 
Author Message
 Post subject: 2 în 1: șanț și strat înălțat
PostPosted: Thu Jan 12, 2012 10:15 pm 
Offline

Joined: Sun May 08, 2011 10:21 am
Posts: 68
Ceva ce avem în desfășurare: șanțul de drenaj din livadă.

Pentru că atunci când plouă mult vine apa ca pe topogan de pe deal până la noi în curte (oprindu-se, parțial, în casa noastră de văiugă - big no-no ) am început să săpăm un șanț la vreo 20 m de casă, de-a curmezișul dealului, în livadă, care să capteze apa și să o direcționeze în stânga și dreapta 'proprietății', unde deja există șanțurile vecinilor. (livada se întinde de la 12-15 metri in spatele casei în sus pana pe varful dealului. Diferenta de nivel e mai mica la inceput, apoi mare - dealul urca brusc, apoi e aproape plat vreo 10 metri).


Cum am făcut până acum: în toamnă am marcat, cu materie vegetală adunată de prin curte/grădină (crengi, lemne, frunze, fân, scaieți) pe unde va veni șanțul. Adică am plasat materia vegetală la jumătate de metru de unde vrem să treacă șanțul. În mijloc e cel mai sus, apoi laturile coboară un pic, în ambele părți, astfel ca apa să se poată scurgă în lături.

Pamântul ce-l scoatem când săpăm îl punem peste materialul vegetal. Astfel se crează și un strat-înălțat/dig de-a lungul șanțului, în partea dinspre casă, unde e zona 1.

Avantaje:
-presupun că șanțul va fi și un bun captator de humus, chiar dacă nu e chiar la baza dealului (poate om face unul și acolo, vreodată),
-se va crea un microclimat umed iar pe stratul înălțat vom planta plante perene comestibile care suportă și semiumbră (sunt, evident, și pomi în jur). Vom planta rubarbă (dacă găsim), sparanghel și căpșuni. Primele vor beneficia de
- pământul aerisit și bogat din strat (datorită materiei vegetale pământul se va tasa mult mai greu și va fi mai bogat pe măsură ce resturile se descompun). Astfel, chiar dacă în timp stratul-dig se mai lasă și pământul nu va mai fi la fel de afânat ca la început, plantele vor avea un start bun în care să-și formeze rădăcini adânci. Căpșunile plantate între plantele mari vor stabiliza pământul și vor acționa și ca mulci verde (dacă le merge bine...)

Aș pune și un plan al locului, dar de cel în format digital nu sunt mulțumită, și de-abia am început să fac unul de mână. Dar și când o fi ăla gata.... :D

În schimb, o poză de la primul metru săpat: http://irinatomici.files.wordpress.com/ ... cf9402.jpg
Între timp am mai săpat vreo doi-trei metri, dar acum am făcut pauză, a nins, s-a topit și pământul e prea lipicios și e neplăcut de săpat.

Cam atât momentan. Primim cu drag sugestii :)

_________________
Fac săpun. Săpunuri de la Irina
Stau la țară. Stanciova
Am și-un blog. Irina's Blog


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: 2 în 1: șanț și strat înălțat
PostPosted: Fri Jan 13, 2012 9:40 am 
Offline

Joined: Mon May 09, 2011 9:24 pm
Posts: 161
Un articol despre un sud-african care cultiva.. apa :)
http://ag.arizona.edu/oals/ALN/aln46/lancaster.html
Quote:
Having to support a family of eight, Mr. Phiri turned to the only two things he had, a three hectare family landholding and the Bible. He didn't use the Bible only for spiritual guidance or inspiration, he also used it as a gardening manual. Reading Genesis, he saw that everything Adam and Eve needed was provided by the Garden of Eden. 'So,' thought Mr. Phiri, 'I must create my own Garden of Eden.' Yet he also realized that Adam and Eve had the Tigris and Euphrates rivers in their region, while he didn't have even an ephemeral creek. 'So,' he thought, 'I must also create my own rivers.' He has done both

si o schita corespunzatoare:
http://infopatriots.blogspot.com/2008/1 ... water.html

-----------------------------------------
Ideea e sa reduci scurgerile retinand apa pe (in)deal, nu sa o redirectionezi. Deci:
- sa fie cat mai multe santuri paralele de sus pana jos. Cat de mici, dar sa retina cat mai multa apa pana aceasta patrunde in sol. (stiu, e lutos si patrunde mai greu... tocmai de aia).
- fiecare sant sa fie pe linie de nivel, ca sa retina apa nu sa se scurga spre unul din capete.
- cu exceptia ultimului (cel mai de jos) care are rolul de a proteja casa si curtea, deci sa redirecteze tot ce nu a putut fi retinut spre santurile laterale.
- din pacate multe santuri = munca multa, poate reusiti sa imprumutati un plug mecanic, pentru inceput ar fi suficient, sa traga brazde orizontale paralele la 1-2 m distanta intre ele.

_________________
rizomii firului de pir: noutăți din substratul viuhttp://www.firdepir.ro/categorie/rizomi/


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: 2 în 1: șanț și strat înălțat
PostPosted: Fri Jan 13, 2012 2:14 pm 
Offline

Joined: Sat May 07, 2011 10:16 am
Posts: 178
Mda, am putea și să nu conectăm marele șanț la șanțurile laterale de scurgere dintre case, să vedem cât de tare se umple când plouă, după aia (dacă vedem că se umple tare) mai facem un mic șanț mai sus (pe curba de nivel), și tot așa.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: 2 în 1: șanț și strat înălțat
PostPosted: Thu Mar 28, 2013 9:08 pm 
Offline

Joined: Fri Mar 22, 2013 4:50 pm
Posts: 1
Salutare,

Desi nou venit pe forum sunt preocupat si urmaresc proiectele permaculturale si de agricultura sustenabila de ceva vreme.
De anul acesta vreau sa incep si ceva practic la tara la socrii mei in apropiere de Voinesti Dambovita:
Pe vreo 25 mp vreau sa fac 2 straturi suprainaltate cu cate un sant de irigare aferent si un iaz micut. Pana acum terenul a fost lucrat standard doar cu ingrasaminte naturale si fara substante chimice antidaunatori - deci e destul de curat si bun pt a incepe ceva eco :)
Problemele de care ma lovesc: fiind in zona deluroasa inalta terenul va fi destul de greu de amenajat din cauza pantei - probabil ca va trebui terasat; solul este predominant argilos iar stratul de humus nu asa de bine dezvoltat asa ca in prima faza trebuie sa stabilizez terenul si sa-l imbogatesc cu nutrienti; lipsa unei susrse de apa permanenta (in afara precipitatiilor) cred ca va trebui folosit mult mulci pentru a pastra cat mai mult umiditatea.
Inca nu m-am hotarat exact ce anume voi planta - dar in principiu ceva plante care sa fixeze terenul si care sa constituie ingrasamant verde pentru cresterea stratului de humus si probabil cateva legume si plante medicinale depinde si de ce seminte reusesc sa fac rost.
Daca sunt printre voi care au experimentat ceva de gen si vor sa-mi ofere niste idei/sfaturi, eventual ceva seminte - le multumesc anticipat


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 4 posts ] 

All times are UTC + 2 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group