www.permacultura.ro

Alătură-te comunității vii
It is currently Mon Jun 21, 2021 9:41 am

All times are UTC + 2 hours




Post new topic Reply to topic  [ 14 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: Ateliere de mestesugit paine traditionala-Turtita Fermecata
PostPosted: Thu May 19, 2011 10:59 am 
Offline

Joined: Tue May 10, 2011 10:01 pm
Posts: 41
Location: Tara Hategului
De aproape 2 ani sunt pasionat de brutăria artizanală şi fac pâine tradiţională aproape zilnic iar din toamna anului 2010 m-am mutat impreuna cu familia intr-un sat din Ţara Haţegului... loc unde am ales să trăim şi unde vă invităm să veniţi să va bucurati de linistea locului si unde va vor “ tulbura “ doar mugetul indepartat al vacilor placide, beheitul vreunei capre vesele, cantatul cocosilor neastamparati ori matza lenesa ce vi se strecoara usor printre picioare si vantul ce adie prin teiul din gradina.

Am chiar si un topic dedicat acestei activitati, chiar AICI, pe Softpedia, asa ca dacă vrei să înveţi să faci şi tu pâine ca pe vremea bunicii, dă-mi un telefon la 0727 733 828 sau la 0724 144 447 şi te primim cu bucurie.

Ce va putem oferi ?

Va invitam sa veniti la noi sa descoperiti viaţa autentică de la sat şi meşteşugul pâinii tradiţionale.

Adu-ţi cortul ( sau poti sta in rulota noastra ), stai la noi în livadă şi te învaţăm cum să faci pâine cu mâinile tale. Dacă vrei şi asta te face să te simţi şi mai bine, poţi să ne şi ajuţi la treburile gospodăriei. Oricum ar fi, noi ne vom bucura să ne faci o vizită. Vei gasi un loc liniştit unde poţi să te relaxezi, fără pretenţii şi fără fiţe. Doar natură şi mâncare bună !

Pe parcursul catorva ore veti invata sa faceti paine traditionala cu maia, fara drojdie de bere sau alte adaosuri. Vom plamadi painea, o vom lasa la crescut si o vom coace la ţăst. Apoi ne vom ospata cu bucati sanatoase din pâinea ce tocmai am copt-o, mangaiate de felii de caş dulce şi untos, ceapă roşie si mandra spartă în pumn si rupta din gradina noastra unde toate cresc in mod natural, fara chimicale, toate însoţite de felii de slăninuţă împănată cu un firicel de carne sau de perechi vesele de cârnaciori Virşli de Sălaş si acompaniate de un vinars aromat. Pentru desert ne putem desfata cu clătite moi si pufoase umplute din belsug cu dulceaţă de măceşe colorate sau de mere dulci si zemoase ori cu placinte îmbietoare cu brânză sau gem si ne vom racori cu un pahar de socata.

Intre timp, va voi arata cum se pot face grisine, lipii, chifle, cornuri sau chiar pizza. In plus, de la noi din curte se pot admira crestele Retezatului iar cine doreste poate face si excursii in zona, stiind ca Tara Hategului "întruneşte în sine tot ce are Ardealul mai bun şi mai frumos.” ( Ion Pop Reteganu ) si ca „Probabil că nu există în România un perimetru aşa de restrâns care să concentreze atât de multe lucruri de văzut şi admirat.”(Adrian Andrei Rusu)

Puteti veni in orice zi a saptamanii, numai sa dati un telefon inainte la 0727 733 828 sau la 0724 144 447 si daca va place, puteti sta chiar si mai multe zile. In aceasta situatie, cazarea voastra se poate face si in rulota noastra ( maxim 8 persoane - verificati la telefon daca e disponibila in perioada dorita de voi ) sau va puteti aduce cortul si atunci nu mai e nici o problema. In rest, conditiile de la noi sunt destul de " rustice " ( pentru cei ce stau la cort), toaleta e in curte iar spalatul se poate face la rau sau la furtun. Pentru cei ce s-au saturat de asfaltul oraselor si vor sa petreaca timp liber in natura, in conditii nepretentioase, sunt bineveniti.

Chiar si cei ce nu au chef de plamadit paine, pot veni sa se relaxeze la noi. Pot chiar sta mai mult si sa se " antreneze " pentru a vedea cum e sa stai la tara. Dati doar un telefon si sigur gasim o solutie si pentru voi.

Puteti vedea un slideshow cu locatia noastra AICI

In acelasi timp ma pot deplasa si in tara pentru a tine un astfel de workshop in locatia dumneavoastra. Puteti vedea imagini de la atelierele sustinute de mine la Timisoara, AICI
Mai multe informatii despre ateliere sustinute deja, puteti afla de AICI

Pentru a va tine la curent cu toate evenimentele ce au ca tema " Atelierele de mestesugit paine ", puteti vizita blogul Turtita Fermecata.

Va asteptam cu drag !

_________________
Mutati-va la tara si invata-ti sa faceti paine traditionala fara drojdie de bere, doar cu faina, apa si sare


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Ateliere de mestesugit paine traditionala-Turtita Fermec
PostPosted: Thu May 19, 2011 6:35 pm 
Offline
Site Admin

Joined: Fri May 06, 2011 1:34 pm
Posts: 66
Bine ai venit Iulian si spor la tot ceea ce faci, sper sa gust din paine ta minunata anul acesta.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Ateliere de mestesugit paine traditionala-Turtita Fermec
PostPosted: Thu May 19, 2011 9:18 pm 
Offline

Joined: Tue May 10, 2011 10:01 pm
Posts: 41
Location: Tara Hategului
Orice iubitor de natura verde, viata la tara si paine adevarata, e binevenit la noi oricand.

Sambata aceasta suntem invitati la o sezatoare ca ASTA si vreau sa ma duc cu cateva paini si lipii de-ale mele, sa vedem cum merg. Cred ca o sa fie interesant si sper sa pot face poze.

In alta ordine de idei, am vazut ca Lili a deschis un topic cu un anunt al unui om care cauta vecini pe langa Brasov. Sa stiti ca si noi suntem in cautare de vecini, din terenul de 21.000 mp noi am luat doar 7500 asa ca mai sunt disponibil inca vreo 14000...asa ca cine-i amator, ASTA-I terenul !

Ma gandeam chiar sa fac niste tabere de " antrenament " pentru cei ce vor sa se mute la tara, da' n-au inca curajul necesar, sa vina la noi sa vada cum este. Parerea celor care au facut deja pasul acesta -adica noi, e o mina de aur, cred eu.
Sau chiar intalnirea anuala a permaculturistilor poate fi facuta la noi ( daca se mai face, ca vad ca a cam murit subiectul )...teren e destul, izvor de apa potabila avem, cismea si gradina de udat si de practica este, livada de asemenea, padurice cu rau idem, painea o fac eu...cu toaletele stam mai rau, da' cred ca ne descurcam cumva.

_________________
Mutati-va la tara si invata-ti sa faceti paine traditionala fara drojdie de bere, doar cu faina, apa si sare


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Ateliere de mestesugit paine traditionala-Turtita Fermec
PostPosted: Sun May 22, 2011 11:39 am 
Offline

Joined: Tue May 10, 2011 10:01 pm
Posts: 41
Location: Tara Hategului
Vineri am primit un pachet ( pentru care-i multumesc lui Lucian din Timisoara ) cu 10 kg. de faina integrala de grau - 1450, de la moara din Carani, Timis.. O făina faina cum zic ei in sloganul de marketing, ce absoarbe foarte usor incredibil de multa apa ( fata de cea 650 de la supermarket ) si cu care e o placere sa lucrezi. Am reusit sa pun 500 ml. de apa la 600 gr. faina si inca nu era super moale, ar mai fi fost loc de inca putina :)
Am facut in 2 zile vreo 8 paini cu ea, multe lipii si ceva grisine.

O parte le-am mancat noi si cealalta parte le-am pastrat pentru Sambata, cand...

....am participat pentru prima oara la un " Targ " de produse traditionale unde am vandut produsele mele. Chiar daca era manifestare de mica anvergura, in fapt o Sezatoare - expozitie culinara, au fost prezenti sute de vizitatori avizi de orice produs taranesc. Eu m-am dus doar cu cateva paini si ceva lipii si un "snop" de grisine pe care le-am oferit spre degustare.
In nici 30 de minute, am " scapat " si de paini si de lipii, desi cei ce de la Pensiunea Iancu, care ne-au invitat acolo si carora le multumesc, aveau si ei paini la vanzare, dar cu faina neagra. Daca mai aveam produse, cu siguranta le dadeam repede, mai ales ca in drumul de la intoarcere ne-am intersectat cu un autocar plin de oameni ce se indrepta spre locul cu pricina.
Eu am vrut doar sa vad cum sta treaba, sa vad interesul oamenilor de la " tara " pentru astfel de paine traditionala ( ca cei de la oras, am constatat ca le aprecieaza ) si mai ales disponibilitatea acestora de a plati 10 lei pentru un kg. de paine artizanala. M-a surprins placut sa vad ca intreaba amanunte, ca se intereseaza de ce contine, de cum le fac si asa mai departe.
Am stat de vorba si cu ceva reporteri de la nus'ce televiziune si a contat imens pentru mine sa vad ca lumea chiar aprecieaza un produs bun si asta imi da un nou imbold pentru a merge mai departe.

Tot Sambata si putin din ziua de azi ( tocmai au plecat de la noi ), am primit vizita unui amic care a plecat acasa cu maia de la mine si pe care sper sa o foloseasca cu succes in prepararea aluatului pentru pizza...specialitatea lui. Tot el a facut si cateva poze, ce pun in cu totul alta lumina, painile mele. Multumesc Sergiu !

Pozele pot fi vazute AICI

_________________
Mutati-va la tara si invata-ti sa faceti paine traditionala fara drojdie de bere, doar cu faina, apa si sare


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Ateliere de mestesugit paine traditionala-Turtita Fermec
PostPosted: Mon May 23, 2011 2:12 pm 
Offline

Joined: Mon May 16, 2011 1:48 pm
Posts: 5
Location: Iasi / Bucuresti
iulian wrote:
Sa stiti ca si noi suntem in cautare de vecini, din terenul de 21.000 mp noi am luat doar 7500 asa ca mai sunt disponibil inca vreo 14000...asa ca cine-i amator, ASTA-I terenul !


Salut, Iulian !

Dintr-o coincidenta fericita si noi suntem in cautare de vecini, doar ca noi nu avem pamantul. :)
Prin urmare, imi poti spune (aici sau in PM) cat costa intreaga suprafata ramasa? Daca imi poti da si mai multe detalii despre pamant, cu atat mai bine !

Multumesc anticipat si spor la framantat !
Cosmin


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Ateliere de mestesugit paine traditionala-Turtita Fermec
PostPosted: Wed May 25, 2011 10:16 am 
Offline

Joined: Mon May 09, 2011 9:24 pm
Posts: 161
Salut Iulian,

cata faina ai avea nevoie intr-un an? Te-ai gandit sa experimentezi cu metoda bonfils/fukuoka de cultivare a graului la tine in zona?

_________________
rizomii firului de pir: noutăți din substratul viuhttp://www.firdepir.ro/categorie/rizomi/


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Ateliere de mestesugit paine traditionala-Turtita Fermec
PostPosted: Thu May 26, 2011 7:49 am 
Offline

Joined: Tue May 10, 2011 10:01 pm
Posts: 41
Location: Tara Hategului
Pai la fiecare kg. de paine se pun 0.6 kg. faina...depinde cata paine fac. Una pe zi, inseamna vreo 200 kg. de faina. Din socoteala mea, la o productie de 5T/ha, am nevoie de 400 mp de teren ca sa obtin ce-mi trebuie. Teren am slava Domnului asa ca m-apuc sa studiez problema.

_________________
Mutati-va la tara si invata-ti sa faceti paine traditionala fara drojdie de bere, doar cu faina, apa si sare


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Ateliere de mestesugit paine traditionala-Turtita Fermec
PostPosted: Thu May 26, 2011 12:07 pm 
Offline
Site Admin

Joined: Fri May 06, 2011 1:34 pm
Posts: 66
Pentru cei pasionati de arta painii: http://www.filetransfer.ro/krosTw o carte a lui Peter Reinhart despre paine in engleza ;)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Ateliere de mestesugit paine traditionala-Turtita Fermec
PostPosted: Thu May 26, 2011 1:45 pm 
Offline

Joined: Sat May 07, 2011 10:16 am
Posts: 178
Păi, și se obține producție așa de mare cu metoda asta a lui bonfils?? 20m x 20m pentru tot necesarul de pâine sună grozav. foarte puțin teren.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Ateliere de mestesugit paine traditionala-Turtita Fermec
PostPosted: Thu May 26, 2011 5:15 pm 
Offline

Joined: Fri May 06, 2011 8:19 pm
Posts: 12
Invitatia ta, Iulian, suna foarte.. apetisanta. Tare as vrea sa va facem o vizita, tre sa mai vedem cum ne facem traseul in vara asta :D


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 14 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC + 2 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group