Asociatia Romana de Permacultura: Retrospectiva 2013

De fiecare data cand trecem intr-un an nou putem sa ne gandim la ce am facut anul care a trecut, ce se poate imbunatati si ce vrem sa se intample in urmatorul an. Aceste lucruri se pot analiza atat pe plan personal, cat si in cadrul unei organizatii.

Ce am facut in 2013?

Anul 2013 a fost un an bun pentru Asociatia Romana de Permacultura. Pot sa zic ca am prins aripi. Daca pana acum micile proiecte simpatice pe care le avea asociatia ne solicitau doar din cand in cand, incepand din iulie am demarat un proiect care ne-a coagulat.

Titlul proiectului este ” Cresterea capacitatii Asociatiei Romane de Permacultura de a promova si sustine protejarea si regenerarea mediului prin mijloace inovative si tehnici participative în comunitatile locale” si are ca durata de desfasurare un an. Scopul este ca in 5 orase din tara: Cluj, Bucuresti, Iasi, Brasov si Timisoara sa se formeze nuclee de  initiative locale care sa puna in aplicare proiecte de permacultura. Am sustinut pana acum cate doua sesiuni de cursuri si workshopuri de permacultura si initiative locale in fiecare oras si din primavara pornim workshopuri si proiecte pilot.

Poate ca cea mai mare realizare a anului 2013 a fost inchegarea la Cluj a unei echipe de oameni care se implica permanent in activitatea asociatiei. Cred ca la baza oricarui proiect sta echipa de oameni. Si daca exista o comunicare buna intre ei, proiectul are  mari sanse de reusita.

Un beneficiu al deplasarilor prin tara  pe care il consideram important si de care la inceput nu am fost constienti este de a cunoaste oameni noi interesati de permacultura si care pun in aplicare sau vor sa demareze proiecte. O parte din acesti noi prieteni si-au exprimat dorinta de a deveni membrii ai asociatiei. Astfel se intrevad colaborari si  de ce nu filiale in tara.  Am invatat multe de la cei cu care am intrat in contact si ne-am bucurat ca sunt veniti din diferite domenii, au firi si stiluri diferite astfel ca grupurile in curs de formare  vor fi foarte diverse.

Ne-am bucurat deasemenea sa cunoastem nuclee active de actiune cum sunt iesenii de la asociatia „Mai bine”, sau clujenii de la „Casa de Cultura Permanenta” cu care am pornit  colaborari si pe alte proiecte. La Casa de Cultura Permanenta s-a inceput construirea unui sistem alernativ de incalzire iar impreuna cu Asociatia „Mai Bine” am schitat o gradina la sediu CUIB. Am avut deasemenea o colaborare cu asociatia Veste Roma si Romanipe (Norvegia) la construirea unui rocket mass heater pentru o familie din Somcuta Mare/Valea Miresului.

Tot anul trecut, Asociatia Romana de Permacultura a organizat in luna iulie editia a 3-a a „Convergentei de Permacultura ” din 2013 la Comandau, in judetul Covasna. De la un an la altul numarul participantilor la convergenta a crescut, activitatile s-au diversificat si evenimentul incepe sa aiba o traditie.

Ce putem imbunatati in 2014?

Evident ca facand multe lucruri noi, greseile au venit implicit. Insa numai cine nu face nu greseste.  Lucrand cu oamenii, mai ales la distanta e nevoie de o foarte buna capacitate de comunicare pe care o vom dezvolta de voie- de nevoie.  Deasemenea, simtim nevoia  sa avem o mai buna organizare a lucrului in cadrul echipei active si sa ce crestem capacitatea de lucru cu voluntarii sa stim sa-i atragem, sa ii motivam sa faca lucrurile la timp si sa le duca la bun sfarsit.  Sigur ca mai avem multe de invatat, doar suntem la inceput de drum.

Si ca sa inchei mica recenzie a activitatii asociatiei, pentru anul 2014 se anunta multe activitati practice de gradinarit , o convergenta de permacultura aparte, colaborari cu alte ONG-uri cu directii similare, mult entuziasm si voie buna!

Sa avem cu totii un an extraodinar!

One thought on “Asociatia Romana de Permacultura: Retrospectiva 2013

  • 13/02/2014 at 3:16 pm
    Permalink

    sunt interesante ideille,numai ca trebuiesc dezvoltate cat mai simplu pe intelesul tuturor si cat mai repede,ma bucur ca exista si in romania oameni care gandesc cu capul,mult succes.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *