Convergența Națională de Permacultură 2013 – Retrospecție

A trecut aproape o lună de când s-a desfășurat marea adunare a celor pasionați, practicanți și curioși ai permaculturii în cadrul Convergenței Naționale de Permacultură la Comandău, județul Covasna. Spun mare adunare pentru ca au fost surprinzător de mulți oameni, cât la edițiile anterioare adunați la un loc, undeva la 50 oameni mari si 9 oameni mici.

Pentru mine a fost prima ediție la care am ajuns  și mi-a fost mai mare surprinderea să întâlnesc o asemenea varietate de oameni și de vârste, de la mic la mare, de la un an de zile (împliniți chiar în timpul convergenței) până la ani buni de zile acumulați. Mare mi-a fost surprinderea și când am ajuns la locul adunării  (după ce am campat o noapte în curtea unui vecin crezând ca este locul convergenței) unde erau deja instalați o mână de oameni harnici: Sanyi,  Cătălina, Florin și Luci care coseau de zori, pregăteau mâncarea și discutau situații organizatorice. Sanyi este omul care și-a pus la dispoziție proprietatea pe care o are în acest liniștit sat de munte, și a deschis pentru libera folosință cabana construită chiar de dânsul. O proprietate foarte frumoasă, spațioasă, am aproximat a fi undeva la un hectar și jumătate, parțial acoperită cu conifere și câțiva scoruși de munte, mărginită de un pârâu răcoritor și cu o cabană încăpătoare și călduroasă, unde au fost găzduite familiile cu copii (care au dorit, unii au stat la cort, dorind să le ofere acestă experiență celor mici), unde s-a gătit și unde s-au ținut proiecțiile, prezentările de proiecte și o parte din workshopuri.

Prima zi de workshopuri a început cu o înviorare de neuitat condusă de Bogdan Rakolcza, în care, pe parcursul a 15 minute, a mobilizat pe toată lumea să participe într-un joc muzical dinamic. Cred că puțini dintre noi știam că avem abilități muzicale, unii probabil nici nu mai încercaseră, dar după scurt timp cu toții făceam împreună ritmuri de samba, ca o adevărată orchestră.

Sabin Mureșan a deschis sesiunea de workshopuri, într-o notă liniștită și liniștitoare, cu un atelier pe tema Comunicării Non-Violente. Ne-a oferit mai multe unelte foarte utile pentru comunicarea clară și directă, și pentru medierea conflictelor care pot apărea în diferite circumstanțe. A facut clară importanța empatiei (de sine și față de cei din jur) și exprimarea sinceră în orice conversație, și bunele rezultate pe care aceste elemente le pot oferi când sunt folosite în mod habitual. A fost și o parte practică, în care s-a folosit în grupuri de câte doi, una din uneltele prezentate, și anume un proces în 4 pași (observarea a ceea ce ne face să ne simțim în felul respectiv, în cotrast cu judecarea; observarea senzaților și sentimentelor stârnite de situație; observarea nevoilor neîndeplinite care au stârnit conflictul; urmat de formularea cererii pentru remedierea situației, făcută într-un mod explicit și non-violent, în contrast cu un ordin).

Non-violent Communication

A fost un început perfect pentru Convergență, oferind o înviorare psihică și o liniștire a sufletelor prezente, urmat de o împlinire fizică, la masa de prânz. Mi-a placut enorm faptul că în fiecare zi, la fiecare masă din zi, alături de bucătăreasă au fost voluntari care ajutau cu pregătirea mâncării. Din acest punct de vedere a fost o abundență atât în gusturi, cât și în cantități, precum într-o veritabilă așezare permacultală. Mă distra la un moment dat faptul ca unii ne mai „plângeam” de atâta abundență, plecând după fiecare masă împliniți și uneori umflați de atâta bunătate.

Convergența a continuat cu prezentări de proiecte ale participanțior. Sabin ne-a povestit despre casa de pământ pe care o construiește aproape de Șuncuiuș (http://lagugu.wordpress.com/ ) recomand cu căldură o vizită și mai ales participarea la construire în cadrul vizitei). A fost urmat de Lupșe Lucian de la Baza Ulmu (https://www.facebook.com/pages/Baza-Ulmu/421261164629662 ) care ne-a încântat cu descrierea proiectului de construire a casei pe sistem super-adobe, și de grădinile în pantă pe care le-au facut la viitoarea fermă (http://www.permacultura.ro/blog/2013/04/07/baza-ulmu-un-proiect-de-baza-in-judetul/ ). Cristi Mosora ne-a prezentat proiectul “Lucruri gratis”, o frumoasă inițiativă de tranziție care este în creștere de ani de zile și se dezvoltă în continuare atât la nivel de târguri cât și online, având o bază de aproape 30.000 de membrii care pun la dispoziția altora surplusul de care dispun (http://www.lucrurigratis.ro/ ). Pe scurt ne-a prezentat Levente un set de produse ecologice foarte eficiente. Mi s-a părut foarte special ce a prezentat, fiind vorba de produse lichide care conțin microorganisme benefice. Dintre aceste produse ne-a prezentat unu care se folosește la epurarea apei, unu pentru curățarea prafului din casă (practic microorganismele mănâncă acarienii care ne sâcâie cu praful lor) și un alt produs folosit în tratamente fitosanitare în grădini și livezi. Pe seară s-a ținut un atlier de Capoeira, susținut de Bogdan Rakolcza de la Cercul Întreg și de mine, în cadrul căruia ne-am jucat cu muzica și corpurile, într-o combinație creativă de dans și luptă (https://www.facebook.com/CerculIntreg  ).

capoeira - muzica

În fiecare seară, după masă, ne-am adunat în jurul focului unde se cântă și se juca de zori, în ritmuri africane, de samba sau moroșenești, foarte bine dinamizate de Bogdan și completate de minune de participanți. Seară de seară am simțit că celebrăm ziua proaspăt încheiată.

A doua zi a început cu un workshop de Deep Ecology susținut de Claudian Doboș și Filipa Simões. Un atelier foarte frumos, de explorare a ecologiei interne, de observare și interacționare cu propria ființă, și de comunicare de la suflet la suflet cu cei din jur. A fost o experiență introspectivă profundă și de conectare superioară cu aproapele.

După o încărcare a bateriilor spiritului și o masă sănătoasă, Irina și Gab ne-au povestit despre comunitatea de la Stanciova în care trăiesc și se dezvoltă de câțiva ani (http://stanciova.wordpress.com/ ). Este, din câte știu, prima inițiativă de ecovillage din România, cu o istorie de 10 ani. Din păcăte nu am putut participa la următoarele prezentări, fiind prins, alături de Lupșe Lucian cu construirea unui rocket stove din piatră și pământ. Prezentările au continuat cu Mircea și Mihaela de la Valea Curcubeului (http://www.valeacurcubeului.org ) și prezentarea comunității intenționale Aurora (http://www.aurora-community.org/ ), din vecinătatea Văii Curcubeului, susținută de Claudian. În continuare, Claudian a prezentat mișcarea Global Ecovillage Network, din care cei mai sus menționați fac parte.

După apusul soarelui, Sorin Rogovean ne-a prezentat tehnica celor 6 Pălării Gânditoare, completat de proiecția unui curs susținut de De Bono, dezvoltatorul acestei eficiente unelte de gândire și luare a deciziilor, iar Victor Nițu de la Asociația Viața Alternativă ne-a arătat 3 filmulețe despre cum au demolat un garaj vechi si l-au reconstruit din baloți, cum au făcut o toaletă din saci de pământ si o solar incălzit cu o sobă rachetă (https://www.facebook.com/pages/Asociatia-Viata-Alternativa/337171706361750 ).

Cea de-a treia zi a avut un program încărcat, desfășurându-se câte două ateliere în același timp. Primul, la care am participat, a fost de Capoeira Angola, susținut de Bogdan. Un workshop foarte dinamic și distractiv. Iar în paralel, Lucian Lupșe a susținut un workshop de Grădini în pantă, un curs teoretic, de impact, încărcat de informații folositoare (din cate am înțeles de la cei care au participat). După masă  Florin Baci și Teodor Terpez ne-au povestit despre vermicompost și diferitele metode în care se poate face la o scară accesibilă; s-a făcut pâine din maia, sub îndrumarea lui Cezar, care pe seară ne-a încântat simțurile și ne-a ținut treji și voioși pe tot parcursul sărbătoririi Convergenței.

workshop capoeira - sambata luci - gradini in panta 2

În încheierea zilei de workshopuri, s-a organizat un târg de zile mari, unde mai toată lumea și expus produsele (făcute, crescute sau aduse). S-a făcut troc, vânzări și daruri. Un adevărat deliciu.

targ1targ2 targ3 targ4 targ 9 targ5 targ6 era taraba lui Luci, doar îi țineam locul targ8

În ultima zi, înainte de plecare, Bogdan ne-a povestit despre Cercul Întreg,  Claudian ne-a prezentat mișcarea de tranziție din lume, cunoscută ca Transition Network (http://www.transitionnetwork.org/) și Ionuț Bădică ne-a prezentat proiectul din cadrul acestei mișcări pe care l-a desfășurat în București, și anume Grădina din curtea Școlii (https://www.facebook.com/GradinaDinCurteaScolii ). În continuare s-a discutat despre Asociația Română de Permacultură și planurile de desfășurare pentru viitor.  Duminică după masa, cu bateriile încărcate și cu spiritul împrospătat, lumea s-a îndreptat spre casă.

A fost o experiență minunată, din care m-am întors mai entuziast, mai inspirat și mai dornic de acțiune. Mulțumesc mult tuturor participanților, în mod special lui Sanyi și Cătălinei, care au investit mult timp și energie pentru buna desfășurare și buna organizare a acestui eveniment. Aștept cu mare drag următoarea ediție.

Sunt curios să aflu și trăirile altor participanți, așa că rog pe doritori să scrie un comment, sau chiar un alt articol care să reflecte experiența voastra.

Cu mult drag,

Tudor

 

 

Bogdan era cu undita, Tudor cu sita pentru cernut malaiul, eu scoteam pestii din butoi iar David pregatea mujdeiu copii la foc interiorul cabanei interiorul cabanei2 Luci-Ulmu

 

2 thoughts on “Convergența Națională de Permacultură 2013 – Retrospecție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *