Îngrăşământe din extras de ierburi

(Din cartea lui Sepp Holzer ”Permacultur”, partea a II-a)
În timpul copilăriei mele ţăranii încă mai cunoşteau, cum influențează infuziile din ierburi şi cum să le prepare. În dependenţă de rezultatul scontat şi ierburile, pe care le avem la îndemână noi făceam diferite amestecuri. Şi fiecare îşi elabora ”reţeta” proprie. Odată cu apariţia îngrăşămintelor minerale şi mijloacelor sintetice pentru stropire, cunoştinţele despre aplicarea infuziilor din plante au dispărut în mai multe locuri. În loc de aceasta astăzi ne învaţă, cum să folosim ”corect” stropitorile şi îngrăşămintele, pentru ca singuri să evităm intoxicaţiile acute.

Pagubele, care sunt cauzate Naturii prin utilizarea chimicalelor şi îngrăşămintelor artificiale, se manifestă ulterior încă mult timp, dar pentru majoritatea oamenilor rămâne invizibil. Pentru sporirea rapidă a roadei pentru majoritatea, cu părere de rău, toate metodele sunt bune. Acela, care doreşte să trateze Natura cu toată responsabilitatea, trebuie să-şi ia rămas bun de la utilizarea chimicalelor în câmpuri, grădini şi pe păşuni.

Natura ne oferă o gamă destul de largă de plante, care datorită substanţelor componente, sunt pe deplin potrivite pentru prepararea infuziilor, care la rândul lor acţionează benefic asupra solului şi plantelor.

Pentru infuzii se pot lua atât plante verzi cât şi cele uscate, care sunt macerate în apă rece aproximativ 24 ore. Cu un astfel de infuz se pot stropi plantele.

Acţiunea infuziilor poate fi diferită.

Cea mai preferată şi universală este infuzia din urzică – datorită conţinutului sporit în azot, ea îmbogăţeşte excelent solul şi acţionează tonifiant asupra plantelor. În primul rând această infuzie poate fi folosită la legumele, care absorb energic substanţele nutritive (dovleceii, castraveţii şi varza), iar pentru acelea care au putere de absorbţie slabă (mazărea şi fasolea) această infuzie este mai bine să nu fie folosită, pentru a nu produce suprasaturaţie cu îngrăşăminte. În afară de aceasta, infuzia proaspătă din urzici este bine de folosit atunci când afidele invadează frunzele. Pe de o parte, afidelor nu le place mirosul, pe de alta, le frig toxinele din urzică, care este prezent în infuzia proaspătă.

Prepararea extractelor reci, după mine, este mai folositor, decât decocturi – acestea din urmă trebuie fierte, ceea ce înseamnă mai multe cheltuieli de energie, în special, dacă este necesară o cantitate mare de decoct. Fierberea eu o consider inutilă. Dacă este nevoie de o soluţie mai concentrată, atunci las iarba în apă mai mult timp şi periodic o amestec. Soluţia începe să fermenteze şi se primeşte îngrăşământ din ierburi.

Acest infuz este atât de concentrată, că el poate fi folosit numai în stare diluată. El posedă, ca şi extractele reci şi proprietăţi de îngrăşăminte, care fortifică plantele şi prin aceasta preîntâmpină îmbolnăvirile, subdezvoltarea plantelor şi chiar ajută la diminuarea excesului unor specii de insecte pe cale naturală.

Plantele sănătoase şi viguroase sunt mai rezistente faţă de germenii bolii, şi insectele (care afectează plantele) caută în majoritatea cazurilor plante slăbite. Asemenea remedii naturale din plante pentru stropit se pot uşor pregăti cu forţe proprii şi de plătit nimic nu trebuie! Este pur şi simplu uimitor, că acestea, având atâtea calităţi pozitive, au trecut mult în planul doi

Metoda mea

Cel mai bine este de a folosi plantele de pe loc. după părerea mea nu aere sens de a importa plantele sau produsele, chiar dacă aceste sunt recomandate de către ediţiile periodice de specialitate. Pentru prepararea îngrăşămintelor din ierburi pot fi folosite practic toate plantele în întregime. Rădăcinile, tulpinile şi frunzele trebuie să stea mai mult timp în vas, pentru a se putea forma plămădeala îngrăşământului din ierburi.

Prepararea îngrăşămintelor lichide din ierburi pentru reglarea populaţiilor de dăunători necesită observaţii îndelungate şi precise. Pentru amestecurile şi îngrăşămintele mele lichide aleg plante cu o anumită compoziţie: spre exemplu, uleiuri eterice, substanţe amare şi toxice. Pentru aceasta eu mă conduc înainte de toate de intuiţie şi experienţa acumulată timp îndelungat. Însă, uneori folosesc plante şi amestecuri noi, deoarece anume în acest domeniu se mai poate experimenta şi învăţa foarte multe lucruri.

Dacă vre-o compoziţie de ierburi nu am folosit-o până acum, atunci fac puţin infuz pentru a-l proba.

Pentru macerare folosesc apă proaspătă de izvor. Apa din reţea cel mai frecvent este tratată artificial şi se decontaminează. Pentru ca apa să corespundă calităţii şi cerinţelor apei potabile, ea poate fi filtrată, iradiată şi clorată. Apa prelucrată prin astfel de metode este o apă ”moartă” şi nu mai are nici o valoare potabilă pentru mine. Datorită numărului mare de izvoare de la noi din gospodărie eu, evident, sunt foarte alintat, şi întotdeauna mă strădui să nu beau apa din preajma oraşelor. Dacă e să beai o astfel de apă timp îndelungat, atunci, probabil, izul acesteia nu se va mai resimţi. Aproximativ în acelaşi mod constau lucrurile şi cu fructele de căpşuni sau roşii complet coapte, gustul cărora mulţi nu-l mai ţin minte. Dacă nu aveţi apă de izvor, atunci poate fi folosită apa de ploaie colectată. Oricum este mai bună decât cea tratată din conductă.

Recipientul se plasează pe o suprafaţă deschisă şi trebuie să aibă capac. El trebuie să fie executat din lemn sau plastic. Vase metalice pentru acest scop eu nu utilizez, deoarece în timpul fermentării infuzul meu poate intra în reacţie chimică cu metalul, ceea ce poate produce elemente secundare nedorite.

Periodic (la două zile) eu încerc infuzia, spre exemplu, în locurile afectate de fungi sau pe margarodidae şi afide, şi urmăresc reacţia acestora. Dacă acţiunea este pozitivă, atunci infuzia este gata şi ea poate fi folosită. Dacă efectul nu este cel scontat, sunt nevoit să mai experimentez în continuare. Mai adaog una sau altă plantă sau mai las amestecul să fermenteze. Datorită acesteia se mai elimină suplimentar şi alte substanţe, şi eficacitatea creşte. Datorită unor astfel de experimente şi observaţii îndelungate fiecare va putea să-şi compună propria reţetă a unui îngrăşământ verde eficient, care va corespunde cel mai bine condiţiilor locale.

În timpul fermentaţiei este important, ca în recipient să pătrundă suficient oxigen. Din acest considerent eu las capacul întredeschis şi periodic amestec infuzia cu un băţ de lemn. Fermentaţia decurge mai rapid în locurile calde cu o iluminare solară intensă. Dar şi în locurile cu o iluminare slabă procesul de fermentare se încheie cel mult în o lună. Se observă aceasta după faptul, că amestecul nu mai face spumă şi primeşte o paloare întunecată.

Descrierea cu exactitate a compoziţii ierburilor, temperaturii, cantităţii apei şi plantelor, precum şi dozării la utilizare, o consider fără sens. Cale cea mai sigură şi simplă este efectuarea experimentelor şi fiecare de sine stătător să-şi stabilească remediul necesar şi concentraţia optimă necesară pentru locul exact.

Amestecul de ierburi, care îl folosesc frecvent cu plăcere, constă, de exemplu din urzică (Urtica dioica, Urtica urens – ele dau azotul) şi tătăneasă (Symphytium officinale – donează kaliu). La acestea mai adaog vetricea (Tanacetum vulgare), coada calului (Equisetum arvense) şi pelin (Artemisia absinthium). O asemenea infuzie este un bun îngrășământ şi sporeşte rezistenţa plantelor. În afară de aceasta, ea ajută în cazul infestării plantelor cu afide şi păianjenul acarian (roşu), în primul rând datorită pelinului. Dacă pe plantele mele sunt o mulţime de asemenea ”meseni”, atunci pur şi simplu măresc cantitatea de pelin din compoziţia infuziei până când nu primesc rezultatul scontat.

6 thoughts on “Îngrăşământe din extras de ierburi

 • 05/07/2011 at 12:00 pm
  Permalink

  Interesanta combinatia, tinand cont de faptul ca pelinul e neurotoxic si bun impotriva puricilor. De ce nu folosesti plantele din preparatele biodinamice? Pentru insectele de care nu poti scapa, ex: gandacul de colorado, si orice alta insecta, poti folosi uleiul esential de portocale in combinatie cu apa si ceva melasa sau ceva dulce. Din pacate omoara toate insectele asa ca ar trebui folosit numai in zonele afectate. La mai multe informatii. Multumesc pentru informatii. http://www.instructables.com/id/How-To-Kill-Ants-Not-Aunts!-The-Organic-Way/

  Reply
 • 10/07/2011 at 9:23 pm
  Permalink

  Eu ma lupt de ceva vreme cu invazii de fluturi albi pe varzoase si am citit pe net de infuzia de frunze de rubarbura (lasata la soare, la fel ca si urzica). A incercat cineva metoda asta?

  Reply
  • 11/07/2011 at 2:08 pm
   Permalink

   Teo, si la noi au fost atacate toate cele din familia brassica, de la ridichi (lasate de samanta), gulii pana la condurei sau cum le-o fi zicand. La Cristina am vazut acelasi lucru. Ma gandesc ca fiind atatia fluturi, apar la un moment dat si pradatorii lor. Numa’ sa nu fie prea tarziu :)

   Reply
   • 10/03/2012 at 9:32 pm
    Permalink

    Antagonismul e raspunsul cel mai bun dupa parerea mea,dar..merge si cate o infuzie in caz de urgenta.

    Fluturii de varza

    PREVENIRE: trebuie sa momiţi prădătorii naturali ai acestor fluturi, precum gândacii răpitori, viespile parazite din familia Ichneumonidelor şi cele din familia Braconidae, dar şi păsări.(fiecare planta..este gazda..pentru un tip de insecta..sau mai multe)

    Să fie plantate culturi mixte, care să conţină şi roşii şi ţelină. Din luna iulie, paturile de legume pot fi acoperite cu plase împotriva insectelor, ale căror margini să fie îngropate în pământ de jur împrejurul culturii. Pe lângă aceasta fluturii mai pot fi alungaţi cu fiertură de calapăr (calomfir), levănţică, usturoi, roşii sau absint.

    Combatere: ouăle depuse şi omizile pot fi adunate cu mâna şi apoi îndepărtate(cu toate ca e de munca..). Pe cale biologică speciile de fluturi pot fi combătute cu ajutorul preparatelor pe bază de Bacillus thuringiensis, care vizează distrugerea larvelor tinere.

    Si,sper sa fie de folos..

    Reply
 • Pingback: Fertilizatori naturali si ingrasaminte ecologice pentru gradina ta | Inima Fericita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *