Aterierul International de la Mesendorf 11-16 Iulie 2011

Arhitectura de pămant si acoperisuri vegetale- cea de-a treia editie a atelierului “Să construim ecologic învătând de la arhitectura traditională” va avea loc la Mesendorf, Jud. Brasov, in perioada 11 – 16 iulie 2011. Îndrumători: Prof. Dr. Gernot Minke si Msc Arh. Silvia Demeter-Lowe.

Acest atelier se adresează în special studentilor arhitecti si profesionistilor din domeniul constructiilor si îsi propune să ofere o oportunitate participantilor de a se implica în actiuni practice, astfel învătând „cu mâinile lor” despre beneficiile arhitecturii de pământ si al acoperisurilor vegetale, despre multitudinea de tehnici si utilizări ale acestora. De asemenea, locul desfasurării atelierului- satul Mesendorf- reprezintă un exemplu de habitat unde mediul construit si mediul natural coexista armonios.

Pământul, ca material de constructie, este asociat cu începuturile asezărilor umane. Mai mult de o treime din populatia Terrei locuieste în prezent în case din pământ. În momentul de fata, traditia de a construi cu lut se luptă cu prejudecăti de natură culturală, economică si politică. Dar odată cu constientizarea nevoii de protejare a mediului înconjurător, formele arhitecturale si materialele traditionale au început a fi asociate si cu arhitectura ecologică. De asemenea, folosirea unui strat vegetal ca invelitoare nu este o inventie moderna dar datorita beneficiilor utilizarii acestei metode acoperisurile vegetale au revenit in atentia arhitectilor.

Arhitectul Dr. Gernot Minke este autorul cărtii „Construind cu pământ” si profesor la Universitatea Kassel din Germania. Preocupările sale pentru constructiile din pământ a început încă din 1977 si s-au manifestat prin numeroase studii de laborator si pe santiere, astfel participând la seminarii si ateliere din întreaga lume.

Arhitecta Silvia Demeter-Lowe este organizatoarea atelierului de la Mesendorf. Este absolventă a cursului de masterat al Universitătii Oxford Brookes, bursiera SPAB în 2004 (Society for the Protection of Ancient Buildings, UK) si are o experientă de 10 ani în domeniul conservării arhitecturale si arhitecturii ecologice în Marea Britanie.

Se va lucra in formatie de patru echipe a cate cinci participanti. Fiecare echipă, prin rotatie, va avea ocazia să se implice in următoarele activităti:
Prezentări despre “Arhitectura naturală”,
Arhitectura de pămant si Acoperisuri vegetale;
Construirea de ziduri din pămant bătut si paianta;
Tencuieli exterioare si interioare cu argilă si zugrăveli traditionale;
Realizarea pardoselilor din pămant bătut;
Prezentări despre tehnici traditionale si moderne de alcătuire ale acoperisurilor vegetale.
Construirea acoperisului vegetal;
Perioada: Luni, iulie 11 ora 9:00 – Simbăta 16 iulie ora 16:00
Locul desfăsurării: Str. Principală Nr. 53, Mesendorf/ Meschendorf, Jud. Brasov, Romania
Programul: 45 de ore, program de la 8:30 – 12:30 si de la 14:00 – 18:00
Taxa de participare: 290 € ( studenti – 170 € )- include si cazare si masă
Limba : Engleză
Inclus in taxa de participare: materiale informative, certificate de participare, transport de la cea mai apropiată gară (Rupea). Cazare si masa pentru 6 zile.
Numărul participantilor: 20
Cazare: Pensiunile Rozalia si Suciu, sat Crit.
Inscrierea se validează doar in momentul achitării taxei de participare. Organizatorii au dreptul de a modifica programul atelierului. in acest caz, participantii vor fi anuntati din timp de modificările survenite. Cei interesati sunt rugati să inscrie cel mai tarziu pana la data de 1 iunie 2011. Pentru informatii suplimentare sunteti rugati să o contactati pe arhitecta Silvia Demeter- Lowe la următoarele adrese de email: mesendorfworkshop@gmail.com sau contextarchitecture@gmail.com
Multumim   Romanian Environmental Letter/ Douglas McFarlane pentru  acest material.

2 thoughts on “Aterierul International de la Mesendorf 11-16 Iulie 2011

 • 05/05/2011 at 6:16 pm
  Permalink

  Ce bine ca se aduc si in Romania astfel de schimbari.
  Si eu imi doresc foarte mult sa-mi ridic casa(care asteapta de vreo 8 ani)din materiale naturale.Am citit recent despre casele din baloti de paie si ma atrage foarte mult ideea.Daca voi reusi sa fac asta cred ca vecinii mei,si chiar si familia, vor avea multe de „spus”.

  Reply
  • 01/10/2012 at 1:34 am
   Permalink

   incearca din cob poate devin mai interesati. sunt stagii de curs practic si in romania.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *