Gradina din balcon!

Am primit zilele acestea cateva randuri si multe poze despre „gradina” lui Emanuel care locuieste in Oradea si care a plantat in doua jardiniere cateva legume si plante aromatice.

As dori pe aceasta cale sa-i multumesc pentru materialul „livrat” si as dori sa mai public astfel de materiale de la persoanele care mai viziteaza acest site, asa ca in cazul in care mai exista doritori ii rog sa nu ezite sa ne scrie.

In continuare puteti vedea materialul exact asa cum l-am primit:

Cum majoritatea dintre noi locuim la bloc, iar spaţiul nostru este mic, o soluţie o reprezintă cultivarea plantelor în ghivece pe balcon. Sunt multe controverse legate de ideea de a cultiva legume pe balcon. Controversele sunt legate de faptul că suprafaţa e prea mică şi astfel recoltele sunt insuficiente. Pentru a mă convinge personal, am realizat un experiment de permacultură în care am folosit două jardiniere.

Balconul este orientat spre est şi în general este mai luminat în timpul zilei.

Etapa I.
Pe balcon am amenajat două jardinere, în care am semănat următoarele:

Jardiniera 1: salată, ridichi (French breakfast);
Jardiniera 2: roşii (Cherry), busuioc, pătrunjel de frunze, ţinând cont de relaţiile existente între plante.

Etapa a II-a.
Am mai adus lângă jardineiere un ghiveci cu crăiţe. Crăiţele atrag nişte insecte care se hrănesc cu păduchi de plante.

În această etapă am încheiat cu semănatul/plantatul. De acum înainte vom urmări evoluţia semănăturilor.

Etapa a III-a
Au răsărit primele ridichi! Nu am aşteptat în zadar.

Împreună cu ridichile am semnănat salată. Salata nu a răsărit deloc… din motive necunoscute încă.

Peste câteva săptămâni au răsărit plăntuţele şi în cea de-a doua jardinieră.

Se pot observa plăntuţele de pătrunjel (spre geam), busuioc (răsfirate) şi roşii (dele din colţul dreapta-sus).

Etapa a IV-a
Plăntuţele cresc foarte bine, se pare că le prieşte mediul de pe balcon. Ridichile au devenit prea mari şi înghesuite, astfel încât a trebuit să le răresc; operaţiunea se numeşte repicare. Ridichile repicate le-am mutat într-un ghiveci mai mare.

In a doua parte a lunii mai, am recoltat primele ridichi! A sosit vremea recoltei, a sosit vremea să gust din ceea ce îmi poate oferi o microcultură pe balcon. Că doar finalitatea e atunci cînd plantele pe care le cultivi, dau roade.

Cum erau ridichile? Erau fragede, fără nici o fibră în interior; parcă muşcai dintr-un măr.

Ce gust aveau? Un gust de ridiche, puţin iute. Aş putea spune ca au fost cele mai bune ridichi pe care le-am mancat vreodată! Sau poate spun asta pentru că erau ridichile din cultura proprie…

În cazul în care doreşti să cultivi şi tu ridichi, să nu eşalonezi prea mult recoltatul lor. Când recoltezi o ridiche de probă şi vezi că e bună, atunci recoltează-le pe toate. Să nu eşalonezi recoltatul mai mult de o săptămână; altfel, ridichile vor îmbătrâni, vor avea tot mai multe fibre, din ce în ce mai tari. Aşa am păţit eu – din cauză că am eşalonat prea mult recoltarea ridichilor, ultimele ridichi aveau atâtea fibre încât nu se mai puteau mânca.

Etapa a V–a
În cea de-a doua jardinieră, plantele cresc în continuare. Deja se pot recolta frunze de busuioc şi pătrunjel. Menţionez că am semănat un soi de pătrunjel diferit de cel comun, cu care suntem obişnuiţi.
Frunzele verzi de busuioc le-am folosit ca şi condimente pentru preparatele mediteraneene.

După cum se vede în capăt, răsadul de roşie a crescut destul de bine.

Etapa a VI-a
Suntem la sfârşitul lui iunie, când plăntuţele de roşie au devenit mature şi deja au rodit:

Se mai poate observa cum a crescut busuiocul şi pătrunjelul.

Plantelor le merge foarte bine împreună. Se mai poate observa pe ici pe colo câte o frunză uşor atacată, sau îngălbenită, dar în ansamblu, plantele au fost sănătoase şi nu au necesitat nici un fel de tratament.

Roşiile au fost de asemenea delicioase, având gustul specific de roşie de grădină. După cum se poate oberva din fotografii, roşiile se coceau în medie cam trei odată.

Concluzii:
De pe urma a două jardiniere, normal că recoltele au fost puţine. Dar nu te avânta încă să spui că nu se merită.
Plantele aromatice (busuiocul şi pătrunjelul) au fost suficient de multe încât să pot recolta zilnic frunze. La sfârşit am recoltat busuiocul uscat, care se conservă mult timp.
Ar trebui să mai luăm în calcul faptul că plantele au convieţuit bine împreună; tot ce îmi rămânea să fac era să ud plantele. În rest, nu a fost nevoie nici de îngrăşăminte, nici de pesticide.
Ceea ce a fost insuficient au fost ridichile şi roşiile. E drept că nu vei obţine o recoltă prea mare, dar vei avea nişte trufandale câteodată la micul dejun.
Din acest experiment am observat ce se mai poate îmbunătăţi, astfel că îl voi repeta şi anul acesta (2012), sperând ca de data aceasta să am parte de o producţie mai mare.

27 thoughts on “Gradina din balcon!

  • 09/01/2012 at 6:11 pm
    Permalink

    Great job, Emanuel!

    Thanks for sharing!!
    😀

    Reply
    • 09/01/2012 at 8:27 pm
      Permalink

      Multumesc Claudian!

      Pentru cine vrea sa isi amenajeze „microgradini” pe balcon, ii stau la dispozitie cu know-how 😉

      Reply
  • 09/01/2012 at 9:10 pm
    Permalink

    Super, Emanuel! Într-adevăr, legumele pe care le semeni și le îngrijești sunt cele mai gustoase din lume! In plus, cred ca pentru orice incepator in ale gradinaritului cel mai usor e sa porneasca cu combinatia rosii, busuioc, crăițe. Eventual si usturoi. Toate merg super-bine impreuna, atât în grădină cât și în farfurie.

    Experimentul tău îmi aduce aminte de al meu, de acum 2 ani, dinainte să ne mutăm la țară (și dinainte să știu prea multe despre permacultură). Stăteam în chirie la casă și aveam o mică grădinuță, de cam 1m/2 m, tot așa, orientată spre est. Am pus ceapă, pătrunjel, busuioc din răsad, roșii, ardei iuți (tot răsaduri) și fasole verde, care a crescut pe gărdulețul ce străjuia gradina într-o parte. N-am făcut altceva decât să sap pământul înainte să le plantez și să le ud, si sa plantez craite pe langa plante. Ce-am recoltat atunci? O grămadă de ardei (am dat și vecinilor, am pus și la borcan), niște roșii mari și gustoase, muuuult busuioc (am mâncat la pesto si mancare italiana în vara aia…), niste cimbrisor (plantat ulterior) si menta, care mai e si acum acolo, plus niscaiva fasole. Ceapa nu a mers, probabil pentru că am pus-o lângă fasole (acum știu că nu-s bune companioane,mi se pare că cepei nu-i plac bacterile fixatoare de azot de pe radacinile fasolei).

    Concluzia a fost că un petec de pământ, cât de mic, poate fi mai roditor decât ne închipuim, iar experimentul de acum doi ani mi-a dat curaj să încerc să grădinaresc și pe suprafețe mai mari (ceea ce am si facut si desigur voi mai face)

    Reply
  • 10/01/2012 at 2:22 pm
    Permalink

    Salut,

    Lipsesc cateva informatii importante cred eu:

    – la ce data ai insamantat fiecare planta?
    – ce seminte ai luat si de unde?
    – ce pamant (sau compost) ai folosit? de unde?

    ––––––––

    Tot timpul au stat afara sau la inceput au germinat in balconul inchis?

    ––––––––

    Pentru rosii cred ca-s potrivite vase mai mari, poti sa le atarni mai jos de balustrada balconului.

    ––––––––

    Are cineva recomandari de muschi sau licheni comestibili? (balconu meu e spre nord)

    ––––––––-

    Acum un an si ceva cresteam in balcon rame intr-un sac, nu ca sa le mananc ci sa vad daca si cum se face compostu. La vase/spatiu mic poate ca ajuta niste compost sau ceai de compost de rame, chiar in cantitati mici.

    Reply
  • 12/01/2012 at 11:59 am
    Permalink

    Pentru Cezar:

    Semintele le-am semanat la sfarsitul lunii martie. Prima data ridichile si patrunjelul, apoi la o saptamana distanta, rosiile si busuiocul.

    Am tinut jardinierele la adapost (adica mai in adancul balconului) pana prin aprilie, cand nu a mai existat pericolul ingheturilor tarzii. Dupa aceea, am scos jardinierele afara. Craitele le-a cumparat din piata, prin aprilie.

    De unde am achizitionat semintele si ce provenienta au?
    Semintele le-am cumparat din piata. Observ ca toate provin din Ungaria.
    Pamantul l-am cumparat din piata si de la florarie. E bogat in turba.

    Intentionez sa continui discutia pe forum, unde voi scrie mai multe.

    Momentan nu stiu nimic despre muschi si licheni comestibili, dar ma intereseaza acest subiect si ma voi documenta.

    @Gabriel: pe site-ul recomandat de tine este vorba mai mult de gradini hidroponice, care deja nu mai sunt organice. Dar putem adapta cate4va idei de acolo la cultura organica.

    Reply
  • 14/01/2012 at 6:23 pm
    Permalink

    Mersi Emanuel pentru detalii, foarte utile.

    Cu lichenii am vrut sa fac o gluma de necaz caci nu prea merita sa cresc nimic altceva, am descoperit ca, spre deosebire de ciuperci, majoritatea pot fi consumati fara riscuri (putine specii toxice, care-s puternic colorati).
    Sunt si probleme – nu prea au gust, cresc foarte incet caci isi trag nutrientii mai ales din aer iar asta ii face sa concentreze substantele nocive din aer, care in oras sunt destule.

    Reply
  • 21/01/2012 at 8:37 pm
    Permalink

    Salutare,
    Un contact de la Emanuel, te rog, sa incepem miscarea in Oradea.
    Cu toate sperantele inainte, speram sa avem pe 22 aprilie primul seminar Transition Towns in Oradea, cu Claudian in frunte

    Hip-Hip…

    Reply
    • 21/06/2012 at 4:56 pm
      Permalink

      uraaa/hurray :), asa dezgrop si eu discutii mai vechi 😀

      Reply
  • 21/01/2012 at 8:39 pm
    Permalink

    Acesta e cel mai bun loc, pe care il cunosc, sa „soptesc” informatii din acestea in premiera… Cand rostesc generez, cand generez faptuiesc, cand faptuiesc implinesc

    Reply
  • 05/02/2012 at 3:13 pm
    Permalink

    Florin Baci,foarte frumoasa si ingenioasa idee,vreau sa intreb cateva lucruri
    1.pe timp de ploaie le-ai lasat afara/le-ai dus inauntru/le-ai acoperit …??
    de asemenea pe timp de vant puternic ce ai facut ?

    Reply
    • 05/02/2012 at 4:49 pm
      Permalink

      Salutare Bogdan!
      In primul rand cred ca lui Emanuel trebuie sa-i adresezi intrebarea, nu mie. Ti-as raspunde eu cu cea mai mare placere, insa nu stiu exact cum a procedat Emanuel, insa sper sa primesti raspunsul din partea lui cat mai curand.

      Reply
  • 19/02/2012 at 10:20 am
    Permalink

    pana imi raspunde …:))…ati inceput deja sa puneti semintele ptr anu asta ? afara vad ca s-a mai incalzit,si dupa cum arata vremea (Botosani)s-a cam dus cu ninsoara pe anu asta

    M-as apuca sa fac si eu o cultura mai serioasa cum aveti voi,si sa investesc un pic in ea,zona balconului e relativ buna e orientat spre Sud Vest,nu prind rasaritul soarelui dar cred ca o sa aiba suficienta caldura de la miezul zilei-in colo

    Pana acuma numa m-am jucat cu paharele de unica folosinta cu cate o graunta ,o fasola,o samanta de dovleac si un catel de ustoroi :))

    Cea mai serioasa o fost o fost o samata de ardel iute din Italia,ramas de pe la un neam,care o iesit,o ajuns la 1.2 metri si care o rezistat aproape 3 ani.Am cules de-a ardei de pe el de numa,Fructul era mic,nu ajungea la 5 cm dar erau extrem de iuti,abia am reusit sa mananc 3-4(iar eu sunt adept al ardeilor iuti).Tulpina,cand s-a uscat,era lemn :))groasa cat un deget si tare.

    [img]http://img24.imageshack.us/img24/1662/din2006.jpg[/img]
    [img]http://img405.imageshack.us/img405/6420/din2007.jpg[/img]

    Reply
  • 19/02/2012 at 10:26 am
    Permalink

    cum pot sa imi pun pozele aici,linkul dintre paranteze merge,da eu as vrea poza sa se vada

    Reply
  • 12/04/2012 at 12:01 pm
    Permalink

    Salut.De unde ai luat suporturile de jardiniere?Eu am balconul izolat cu ploistiren si e complicat sa-mi pun jardiniere…dar mi le doresc dn tot sufletul…te rog spune-mi de unde le-ai luat!!!!!ms

    Reply
  • 18/04/2012 at 8:58 pm
    Permalink

    Salut!
    Foarte interesant articolul. Tocmai cautam pe internet informatii in acest domeniu. Vreau sa-ti spun ca am fost impresionat de aspectul jardinierelor. De unde le-ai procurat? Eu as vrea sa construiesc 3 jardiniere in sitem supraetajat(cu spatii de 20 cm intre ele), stil rafturi.
    Are cineva idee unde as putea comanda asa ceva?La un pret rezonabil,desigur.

    Reply
  • 02/07/2012 at 10:10 am
    Permalink

    Interesant articolul, ma gandesc ca a luat ceva timp pana ce l-ai scris 😀
    Apropo, stiti cumva pe unde se poate face o simulare 3D a terasei in Cluj? Eventual un furnizor bun de plante decorative pentru balcon?

    Reply
  • 06/11/2012 at 10:14 am
    Permalink

    Eu as zice ca sunt impatimit de legume pe balcon , cultiv cam tot ce se cultiva in gradina si am si rezultate .

    Reply
  • 16/03/2013 at 10:26 pm
    Permalink

    cultivarea legumelor pe balcon nu are nici o legatura cu cantitatea productiei de legume. daca cineva ar cultiva legume pe balcon cu gandul la cantitatea productiei…..s-ar sinucide. toti care cultiva legume pe balcon o fac din pura satisfactie. acu nu vreau sa fiu inteles gresit, conteaza si productia dar doar dupa ce ai avut grija de plante cu drag. acele putine legume pe care mai mult le gusti decat le mananci iti dau o satisfactie mult mai mare decat toate legumele naspa din piata si mai ales din magazine.

    Reply
  • 31/10/2016 at 4:14 pm
    Permalink

    Super treaba…cred ca mi donez plantele de apartament si ma bag la gradinarit in balcon…si faza cucraitele care atrag insecte care mananca paduchii de plante,m a dat pe spate…tare articol..SUPER !!!! 😉

    Reply
  • 05/03/2017 at 2:04 am
    Permalink

    mie mi au ramas crengile uscate de la busuiocul de anul trecut. trebuie sa pun alte seminte, sau va rodi din nou anul acesta?

    Reply
    • 06/03/2017 at 8:36 am
      Permalink

      Buna ziua,

      Din pacate, nu va mai rodi/inverzi. Busuiocul este o planta anuala nu perena, se seamana in fiecare an. Daca doriti un busuioc peren va recomand busuiocul albastru african și busuiocul sacru thailandez. De asemenea, indiferent de care alegeti, busuiocului ii plac caldura si umezeala, fiind sensibil la frig.

      Reply
  • 21/04/2017 at 1:58 pm
    Permalink

    Buna,
    De curand am inceput si eu sa cultiv legume pe balcon. Am pus pana acum niste marar, patrunjel, busuioc, cimbru si coriandru. Ulterior m-am gandit sa incerc si niste ridichi, rosii cherry si castraveti cornison. Plantele aromatice le am in ghivece potrivite ca marime, iar celelalte le-am pus in jardiniere mai mari si mai adanci.
    In schimb, intrebarea care ma macina e urmatoarea: plantele cu flori (rosiile si castravetii) ca sa poata face fruct, vor trebui polenizate cumva, iar eu nu le tin in exteriorul balconului ca sa vina niste albinute pe la ele. Deci, cum le polenizez?
    Mersi frumos

    Reply
    • 21/04/2017 at 4:38 pm
      Permalink

      Buna ziua, polenizarea in acest caz se face manual, cu ajutorul cate unui betisor de urechi pentru fiecare planta in parte sau cu o pensula care se curata dupa fiecare planta. La rosii se face in interiorul aceleasi flori, deci se poate face si prin scuturare. La castraveti florile femeiesti au o umflatura sub ele iar cele barbatesti doar un petiol/tulpina subtire, apar primele si au stamine mai mari pline de polen. Se transfera polenul cu betisorul sau pensula de pe staminele florilor barbatesti pe pistilul florilor femeiesti.

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *