Mini rocket stove

Chiar inainte de intalnirea de la Brasov m-am „ambitionat” si am construit un mini rocket stove pe care l-am facut cadou Marcelei si lui Mircea pentru ca urmau sa plece intr-o calatorie si le-a placut grozav.

M-am tot gandit sa-mi fac inca unu pe care sa-l atasez unui uscator de fructe, asta deoarece am vrut sa fac si un uscator de fructe solar aceasta vara insa n-am mai reusit, probabil descurajat si de ciclul ciudat al vremii cu o saptamana, doua de caldura urmat de inca una doua deosebit de ploioase pe care l-am observat in ultimii doi ani. Asadar mi-am zis ca mai trebuie sa-mi fac un mini rocket stove si sa incerc sa fac si un uscator de fructe care i se poate atasa, dar inca n-am ajuns exact la planul cum se va intampla acest lucru, dar muncesc si mai am nevoie doar de o cutie de metal de un volum mai mare.

Vream insa ca sa descriu in acest post cum se poate construi un mini rocket stove, asadar am luat doua cutii de conserva din metal si le-am pus una peste cealalta, idea e ca se potrivesc doar intr-o anumita ordine cutiile de aceleasi dimensiuni, banuiesc ca s-au construit asa tocmai pentru a le putea stivui mai usor.

Cutia care urmeaza sa fie asezata deasupra i se va detasa si partea inferioara, astfel incat sa ramana doar peretele exterior.

Dupa care am luat o cutie de masline foarte inalta si am taiat-o (nu nimeresc niciodata cratima asta bine, poate de data asta sau poate imi da cineva lectii de gramatica) in doua, iar dintr-o jumatate am facut o parte interioara pe care am legat-o cu sarma si am decupat-o in partea inferioara astfel incat sa se potriveasca cu o alta parte de aproximativ aceleasi dimensiuni in diametru, dar mai scurta deoarece aceasta din urma va fi „gura de admisie” pe unde se vor introduce lemne. Asadar acesta va fi tunelul in care se va desfasura arderea. Dupa aceea am facut o gaura in cutia de jos in lateral pentru a putea introduce „cutia de alimentare”. Am luat un cutit mai rau din bucatarie si am facut prima data patru gauri in cruce dupa care au urmat inca partu intre ele, avand grija sa fie cam de acelasi diametru ca si cutia ce avea sa fie introdusa in acel locas.

Pe urma am pus vata minerala pe fund atat cat sa sustina „cutia de admisie” si am pus dupa aceea si cealalta componenta, avand grija sa se combine cat de bine se poate in asa fel incat sa nu existe sansa ca focul sa o ia pe langa. Dupa care am umplut golul dintre cele doua cutii cu vata minerala pana sus.

Din partea inferioara decupata de la conserva am confectionat un fel de acoperitoare in asa fel incat vata minerala sa nu poata iesi, am facut un mic gratar pt a putea aseza un recipient deasupra si i-am facut o proba.

In mod normal flacarile acestea puternice nu se produc decat in momentul cand se aprinde focul dupa care se mai tempereaza. La Brasov am reusit sa fierb in aprox 4 minute o cana de 0.5 l cu acesta soba mica.

Daca cineva ar dori sa realizeze asa ceva ar avea nevoie de 4-5 cutii de conserva, un patent, o foarfeca de taiat tabla, ceva sarma, un cutit si buna dispozitie vreo 3 ore.

Iar in cazul in care cineva ar dori sa cumpere asa ceva il rog sa ma contacteze!

3 thoughts on “Mini rocket stove

  • 31/10/2012 at 9:08 am
    Permalink

    buna ziua as dori sa stiu cit costa un mini rocket stove si daca ma puteti ajuta sa stiu cum se construieste un uscator de legume fructe solar fara sa fie nevoie de baterii sau energie.sau daca aveti si asa ceva de vinzare cit costa.multumesc anticipat.

    Reply
  • 01/03/2014 at 11:58 pm
    Permalink

    Foarte interesant! Oare ar putea fi adaptat pentru incalzirea unui solar pt. legume? Merita? Daca da, ce variante am?

    Reply
  • 23/06/2014 at 5:04 pm
    Permalink

    Chiar daca pare interesant,la scara mica este ff ineficient.Lemnul trebuie sa fie super uscat altfel se stinge fumegand excesiv,indiferent de cat de puternic a ars prima aprindere.Cu alte cuv. trebuie luat combustibil(pelete) separat pt a fi sigur de umiditatea sa.Insa si cu acestea,daca e umezeala mare in aer fumega si se stinge.Am incercat si eu conserve in diferite variante (rocket stove,tlud,gassifier);pe teren insa si aprinderea si mentinerea focului pun mari probleme.Iar cantitatea de lemn pt. fierberea unei gamele cu apa este cam aceeasi cu cea a unui foc mic facut traditional.Sistemele astea sunt ok,dar la scara mai mare,pt. portbagaj eventual.Spirtiera si antivant-ul din conserve sunt sfinte.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *