Doar cateva ganduri!

Cred cu tarie ca majoritatea celor care au ajuns interesati de permacultura s-au batut de diverse probleme care i-au facut intr-o oarecare masura sa caute moduri alternative de a trai intr-un oarecare echilibru cu tot ceea ce ne inconjoara.

Am revazut in ultimele zile cateva filme care imi sunt extrem de dragi si am descoperit cu ajutorul altor persoane alte filme poate chiar mai interesante si mai puternice decat cele pe care le urmarisem.

Toate expoun in mare de problemele pe care civilizatia le-a dezvoltat in special de la debutul revolutiei industriale incoace, dependenta pe care o avem cu toti fata de combustibilii neregenerabili, fie ca e vorba de petrol, de gaz, de carbune sau e vorba de alte minerale, fie ca e legata strans de explozia demografica a populatiei si impactul asupra mediului pe care cele aproape 7 miliarde de oamenii il manifesta zi de zi, disproportia dintre populatia urbana si cea rurala, toate aceste probleme par sa nu-si gaseasca drumul spre marele public. De ce? Cred ca la fel ca multe alte lucruri pentru o buna intelegere a problemelor e nevoie sa se cunoasca cauzele pentru a putea rezolva problema, iar in toata aceasta ecuatie intervine educatia care ar avea rolul de a lumina minti sau macar a le indruma inspre a se lumina ele singure. Din pacate sistemul este de asa natura conceput incat sa te adoarma si nu multa lume razbeste sa scape de acest voal care li se asterne peste minti. Ce ma scoate pe mine din minti este faptul ca foarte putina lume arunca macar un ochi peste unele probleme. De exemplu anul trecut a avut loc la Cluj un festival de film de mediu. Salile de cinematografe erau aproape goale. Cred ca filmul cu cel mai mare succes la public a fost „The Cove” (care in viziunea mea este un film foarte slab, din mai multe puncte de vedere pe care n-am sa le argumentez acum). Trebuie mentionat faptul ca pentru vizionarea filmelor nu era perceputa nici o taxa, sunt convins ca daca se mai percepea si o anumita suma in afara de personalul responsabil de echipamente nu mai urmarea nimeni filmele. Din pacate acest festival a avut prima si ultima editie.

Nu stiu cum am putea populariza mai bine aceste lucruri, dar in asa masura in cat ele sa fie intelese cat se poate de bine si nu doar asa ca o spoiala de mana care acopera un zid. Sunt de parere ca trebuie sa gasesti oameni care sa fie motivati sa-si doreasca sa invete unele lucruri pentru ca pe urma sa poata face o alegere cat mai buna. Si intradevar e important si un exemplu viabil de urmat.

Daca aveti vreo sugestie sau vreo parere va rog sa imi dati de stire!

4 thoughts on “Doar cateva ganduri!

 • 28/06/2011 at 4:12 pm
  Permalink

  Cred ca cel mai bun raspuns, deconcertant dar corect, este acela ca oamenilor nu le plac vestile proaste. E o trasatura funciara a naturii umane, a carei cea mai veche victima este Casandra, prevestitoarea caderii Ilionului…

  Deci daca te plimbi printre oameni si le spui sa se pregateasca, pentru ca cetatea va cadea, nu esti, ca sa zic asa, in tendinte. Daca, dimpotriva, le explici ca un erou cu puteri infinite le va sari in ajutor, chiar daca e o idiotenie care-i deconecteaza pe ei de cauzele adevaratelor probleme, toata lumea va bate tampeste din palme si se va bucura nespus.

  Intre Casandra cea inteleapta si Superman cel psihotic, oamenii vor alege inevitabil pe al doilea. Nu toti, desigur, exista naturi realiste si grave, oameni care stiu ca exista cauze care sunt urmate de efecte, ca nu poti sa ingramadesti niste premise iar apoi sa te sustragi de consecinte. Insa acestea sunt exceptiile.

  Imi amintesc de consecintele unuia din valurile tsunami, o chestie care s-a petrecut in ultimii ani in Asia. Pe aceeasi plaja erau turisti si pescari. Turistii se zbenguiau in piscine de lux, langa hoteluri. Pescarii… nu conteaza ce faceau, poate prajeau niste peste, poate coseau la navoade, poate stateau pur si simplu cu burta la soare. Pasarile au simtit valul ucigas si s-au agitat, luandu-si zborul. Pescarii le-au urmat, pentru ca traiau de sute de ani, generatie din generatie, alaturi de plaja aceea, de soarele acela, de pasarile acelea. Turistii s-au uitat si ei, dar n-au priceput, si au continuat sa se zbenguie in piscine.

  Ei bine, cred ca oamenii sunt de doua feluri: unii care vad semnele si le pricep. Lor nu trebuie sa le spui ca cetatea va cadea iar invadatorii o vor sterge de pe fata pamantului. A doua categorie este cea a turistilor de lux.

  Reply
 • 28/06/2011 at 6:55 pm
  Permalink

  Mi-a venit in minte acum un filmulet care a facut ocol mare pe youtube, probabil cativa dintre voi l-ati vazut http://www.youtube.com/watch?v=2I0QN-FYkpw imi place cum zice Peter la un moment dat „one of us is of base and it`s definitely not me”.

  In continuare sunt uimit de alta prostie care vine de la greci, cum (era sa zic impuscau…) omorau ei mesangerii care aduceau vesti proaste, eu cred ca mai degraba ar trebui omorati clovnii precum sunt astia din clipul de mai sus.

  E foarte ciudat modul in care functioneaza creierul uman, insa s-ar putea ca tocmai aceste defecte de adaptare sa duca spre o reechilibrare a populatiei, desi suna al dracu de sinistru.

  Reply
 • 29/06/2011 at 6:09 am
  Permalink

  eu cred ca cea mai buna popularizare se face cu exemple.atunci ai cele mai solide argumente.nu virtual.asa ca trebuie sa punem mana sa ne apucam de treaba.am facut si eu anul acesta un test pe aprox.2 ari in jurul casei si merge foarte bine.sper sa trec la nivelul urmator cat de repede.asa cum avem o reticenta despre televizor si stiu io ce emisiuni si propagande ,asa cred ca si lumea in general e rezervata la tot felu de alternative.si atunci exemplul mi se pare cea mai buna cale de a arata ca exista si solutii extraordinar de bune si naturale.

  Reply
  • 29/06/2011 at 12:39 pm
   Permalink

   Subsemnez 100/100. De la mine vreau să adaog, că dacă vei face bine, primii care te vor remarca vor fi vecinii, iar după ei se vor atrage şi cunoştinţele lor. Numai declanşând o reacţie în lanţ se poate produce schimbarea, fiecare la locul său poate să o facă, fără nici o publicitate, doar prin felul său de a fi. Iar toate mârşăveniile care mai au loc pe acest pământ trebuie privite cu îngăduinţă şi ignorate. Căci orice discuţie la tema dată nu fac altceva decât să le alimenteze energiile.
   Şi avem de discutat atâtea lucruri frumoase. Chiar şi din nereuşitele aparente, dacă vor fi privite calm numaidecât va răzbate grăuntele adevărului.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *