Peisaje comestibile :)

Imi aduc aminte bucuria care m-a curprins cand am reusit sa ingradim curtea: aveam, in sfarsit, o gradina! :) Imi si inchipuiam o mare de flori revarsandu-se pretutindeni imprejurul nostru… Flori…bineintelesc, ca sa fie frumoasa. Doar n-o sa pun legume intr-un spatiu asa mic… N-ar arata frumos!

Pe-atunci habar n-aveam de permacultura si …. asa am gandit eu atunci… Imi inchipui ca daca eu, care sunt o persoana caruia ii pasa de mediu, am putut (spre rusinea mea)  sa gandesc asa, majoritatea oamenilor nici nu-si pun problema legumelor intr-o gradina mica. Sunt… prea comune, de-a dreptul vulgare… n-arata frumos!

Si totusi, cine a spus ca o gradina trebuie sa fie doar ornamentala si atat?  In cartea sa, Gradina Gaiei, Toby Hemenway spunea ca gradinile dominate de gazon isi au originea in epoca preindustriala, cand un petec de gazon in fata casei trambita tuturor: „Priviti, proprietarul acestei case este atat de bogat incat isi poate permite sa lase un petec de teren nelucrat!”. Probabil e la fel si la noi… un fel de prejudecata adanc inradacinata, de care nici nu mai suntem constienti, ca doar taranii si oamenii saraci cultiva legume…

Sper ca imaginile de mai jos sa va inspire. O gradina poate fi frumoasa si utila in acelasi timp. Nu va lasati descurajati de faptul ca e micuta. Fiecare bucatica de hrana pe care v-o ofera plantele voastre va fi infinit mai binefacatoare decat hrana cumparata. Si va scadea putin presiunea asupra nevoii de a cumpara hrana obtinuta si prelucrata industrial!

2 thoughts on “Peisaje comestibile :)

 • 03/04/2011 at 12:58 pm
  Permalink

  Ce frumooos! Arata mult mai bine decat un gazon! :)

  Reply
 • 04/04/2011 at 8:57 am
  Permalink

  Eu am niste petice la bloc..asa mi-ar place sa pun plante comestibile…dar e imposibil din cauza cainilor vagabonzi! aveti sugestii? e vre-o planta care sa-i tina departe?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *