“A Crude Awakening” si “Collapse”

Am scris intr-un post anterior ca nu voi insista prea mult asupra probelmelor cu care societatea se confrunta, insa am mai gasit pe intrent cateva documntare subtitrare in limba romana, care sunt foarte bine realizate din punctul meu de vedere si care ar merita vizionate, astfel ca primul pe care am sa-l postez se numeste „A Crude Awakening”, castigator a numeroase premii.

Urmatorul film este mai mult un interviu cu unul dintre cei care sustin teoria „apogeului petrolului” pe numele lui Michael Ruppert. Acesta vorbeste nu doar despre „apogeul resurselor”, dar si despre modul nostru defectuos de a gandi, care ne-a adus in pragul colapsului. Personal imi place mult mai mult cartea lui Jared Diamond cu acelasi nume, deoarece este mult mai complexa, insa dispun de ea doar in format audio si este in limba engleza, din nou daca cineva doreste sa o asculte, va stau la dispozitie.

11 thoughts on ““A Crude Awakening” si “Collapse”

 • 07/02/2011 at 6:56 pm
  Permalink

  Bine scrisa cartea, au facut cei de la National Geographic si un documentar in 3 parti dupa cartea asta. Eu o dau inainte cu documentarele, poate suna prea pagubos, dar eu parca mai bine ma uit la ceva decat de citesc, e si drept ca nu am cartea pe hartie si pe monitor parca mie mai greu.

  Reply
 • 22/02/2011 at 12:20 pm
  Permalink

  Exista o alternativa mult mai buna pentru societatea noastra. Este vorba de economia bazata pe resurse. Aceasta economie nu mai implica bani, iar resursele sunt considerate mostenire comuna – nu sunt proprietatea nimanui, dar fiecare se poate folosi de ele cat are nevoie.

  Deja exista un oras experimental in acest sens. Se numeste Auroville si se afla in India. Orasul se autosustine din propriile culturi, iar curentul electric provine din surse de energie regenerabila.
  intr-un astfel de oras e necesara permacultura!

  Reply
  • 22/02/2011 at 1:58 pm
   Permalink

   Mie sincer nu prea mi se pare chestia asta cu banii un lucru asa de rau (lasand la o parte tot modul in care acestia i-au nastere in zilele noastre), mi se pare ca noi avem mai mult o problema cu modul in care aplicam marea majoritate a lucrurilor pe care le facem. Sunt convins ca daca am reusi sa pastram o moderatie in toate ar fi mult mai bine din toate punctele de vedere, si cred ca daca s-ar aplica etici si principii precum cele folosite in permacultura ar fi mai „rozosina” situatia. De exemplu o firma de batoane proteice aplica niste principii sanatoase si se descurca minunat, daca ai chef si rabdare sa vezi ce fac este o conferinta sustinuta de managerul companiei la link-ul urmator:

   http://www.youtube.com/watch?v=9xkO52rraaA

   Personal cred ca modelul de business e un model de feedback foarte eficient, insa din pacate de prea putine ori este aplicat cu responsabilitate si moderatie.

   Inca un discrus reusit despre moderatie poti gasi aici:

   http://www.youtube.com/watch?v=jdpIKXLLYYM

   Reply
  • 25/02/2011 at 4:33 pm
   Permalink

   Deocamdata acest oras nu prea e functional, cat despre partea financiara e departe de a atinge sustenabilitatea. Chiar acum am vazut un scurt documentar despre acest oras (http://www.youtube.com/watch?v=TrlYo75fSXU) si mie imi parea ca indienii erau cam folositi pentru diferite munci, in timp ce europenii jucau tot felul de roluri care mai de care mai ciudate. Inca o chestie simpatica era faptul ca nu prea vrea sa lucreze nimeni pentru a produce hrana si cica importa mai mult de jumatate din mancare de la ferme care folosesc metode, sa le numim, conventionale (nu ca ar fi asta vreo problema din partea mea, fiecare se hraneste cu ce vrea), dar daca nici hrana nu-s in stare (nu vor) sa si-o asigure, nu vad unde ar putea incepe acest proces altu inafara de acesta.

   Daca vrei sa fugi de societate ar putea parea o alternativa, dar ca sa reuseasca un astfel de proiect eu cred ca trebuie un minim de organizare, ori ei erau deosebit de dezorganizati si dupa cum parea nici nu aveau de gand sa se organizeze in vreun fel. Nu m-as astepta ca o celula, un organism, o masina sau un calculator sa functioneze atata vreme cat nu exista o ordine si cateva regli bine stabilite. E ca si cum ai arunca mai multe componente pe o masa si te-ai astepta sa funcioneze, imi pare rau dar nu cred ca va functiona vreodata, oricat ai spera, te-ai chinui in vreun fel sau altul. Sau poate ai vreme si astepti vreo 4 milioane de ani sa vezi cum evolueaza lucrurile.

   Reply
   • 28/03/2011 at 8:10 pm
    Permalink

    Daca va referiti la modelul de „resource based economy” propus de Jacques Fresco si Zeitgeist, ei insista pe ideea ca asta ar functiona cu adevarat numai la scara globala: evaluarea si managementul intregii planete. Asta dupa mine este cheia, si marele impediment.

    Cartile lui Jared Diamond ( Collapse – How Societies Choose to Fail or Succeed
    audiobook aici http://thepiratebay.org/torrent/3598350/ ) si Michael Ruppert ( Confronting Collapse Google preview aici http://books.google.ro/books?id=fY3KM_dS-YsC ) avertizeaza ca pana sa se poata infiripa o solutie salvatoare ideala precum Resource Based Economony, umanitatea se va trezi aruncata intr-o „situatie de supravietuire indelungata” – naruirea graduala a sistemului monetar, economic, si a civilizatiei industriale in forma ei prezenta.

    Ce ar trebui sa retinem in urma acestor materiale este ce greseli am facut in trecut (v. Insula Pastelui) si ce greseli facem acum. Trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca liderii nu vor putea intoarce intreaga lume pe drumul bun. Ca populatia nu se va dezmetici in absenta unui colaps profund (si poate nici atunci). Ca un colaps trebuie sa se intample (nu mai enumar motivele) inaintea unei renasteri. Trebuie sa intelegem cat de rupti suntem de capacitatea de sustenanta a noastra ca indivizi, a comunitatilor, oraselor si statelor. Trebuie sa apelam la experienta celor trecuti prin perioade similare de greutati (bunici, strabunici, japonezi – http://seattletimes.nwsource.com/html/nationworld/2014616863_quakenergy28.html ). Trebuie sa tindem spre comunitati de indivizi interdependenti, cat mai independente in obtinerea necesitatilor de baza (adapost, apa, hrana, protectie, etc)

    In cele din urma as vrea sa adaug la lista niste rezolutii personale…
    Trebuie sa avem o viziune onesta a conceptului de „sustenabilitate”.
    Trebuie sa optam pentru tehnologiile bune si sa ne straduim sa le conservam, nu sa blamam „tehnologia” pentru necazurile ce vor urma.
    Trebuie sa combatem frecventele „greseli de judecata” din societate prin educatie in acest sens. (v. Zeitgeist si http://www.ted.com/talks/lang/eng/sam_harris_science_can_show_what_s_right.html )
    Trebuie sa conservam arta, confortul, distractia, dar sa ne consideram intr-o misiune, dainuirea scanteii spiritului uman, si evolutia acestuia.

    P.S. Pe langa pontificarea pompoasa dar necesara, as dori sa lansez un apel pentru o discutie cu cei care se pricep referitoare la productia de hrana prin crestere aeroponica, cu nutrienti obtinuti organic („compost tea”). As vrea sa stiu ce e posibil si ce nu, daca e o idee buna sau nu prea, etc.

    Reply
    • 29/03/2011 at 9:41 pm
     Permalink

     @Roy – daca ai compost de ce sa mai facicompost tea si aeroponica, pune samanta direct in compost sa vezi ce mult ii place.

     Reply
     • 30/03/2011 at 11:28 am
      Permalink

      …word. Da, buna si-asta!

 • 22/02/2011 at 8:25 pm
  Permalink

  „modelul de business e un model de feedback foarte eficient, insa din pacate de prea putine ori este aplicat cu responsabilitate si moderatie.”

  E normal din moment ce modelul de business e complet rupt de, si nu opereaza defel cu concepte ca responsabilitatea si moderatia. Le ignora. Tintele sunt eficienta, performanta, profitul

  ––––––––––
  Legat de bani am vazut un sistem interesant de moneda open-source, in care banii nu sunt gestionati central si nu exista banci. E inca in stadiul „nerdy” dar fundamentele teoretice, criptografice, etc.. sunt destul de solide.
  http://www.bitcoin.org/
  Sunt si alte monede alternative precum LETS sau Freigeld care a fost testat cu succes in timpul crizei interbelice intr-un oras din Austria http://en.wikipedia.org/wiki/W%C3%B6rgl#The_W.C3.B6rgl_Experiment

  Reply
  • 25/02/2011 at 2:16 pm
   Permalink

   Perfect deacord, insa daca s-ar mai adauga si alte principii rezultatul ar fi cu totul altul. Cum a fost si cu permacultura, s-au luat etici, metode, tehnici si principii folosite in lume si s-au structurat intr-o metoda de design nemaiintalnita. Nu vad de ce nu s-ar putea aplica aceasta metoda in toate activitatile noastre cotidiene. De fapt sunt cateva impedimente majore si primul cred ca e tocmai mitul invincibilitatii de care pomeneste Daniel Quinn in Ishmael. Chestiunea e una destul de complicata si poate parea rudimentara in momentul in care se incearca reducerea cauzelor astfel incat sa gasesti un singur lucru ca vinovat principal, ceea ce nu este evident cazul.

   Reply
 • 29/03/2011 at 10:57 am
  Permalink

  Trecerea printr-un colaps pentru a putea trăi apoi mai frumos este asemănată de Charles Eisenstein (http://www.ascentofhumanity.com/)cu trecerea prin adolescență. Umanitatea, sau mai bine zis civilizația noastră e la adolescență acum, se joacă cu focul, se autodistruge și cu toate astea se crede invincibilă. Dacă trecem cu bine de asta, probabil vom ajunge la maturitate, cu un grad mai ridicat de înțelegere a noastră, a lumii din care facem parte, și mai ales a legăturii dintre noi și tot ce ne înconjoară.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *